Weet jij hoe waardevol je bent? (deel 2)

Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Zij is meer waard dan edelstenen.

Spreuken 31:10-29

Foto door Deena op Pexels.com

De welbekende vrouw uit Spreuken 31. Ken jij haar? Ze wordt als een geweldige vrouw beschreven in de bijbel. Een waardevolle vrouw om geprezen te worden.
Toen ik ongeveer 8 jaar geleden mijn leven aan Jezus gegeven had, zat ik vol passie en vuur. Ik had me laten dopen en kort daarvoor waren mijn man en ik het huwelijksbootje ingestapt. Ik was vervuld van de Heilige Geest en had veel liefde te delen. Ik stond te popelen om mijn leven te beteren en een vrouw naar Gods hart te zijn.
De vrouw uit Spreuken 31 was voor mij een voorbeeldvrouw. Ze was een vrouw met zelfvertrouwen, ze was geliefd door iedereen om haar heen en niks was teveel voor haar. Ze was een vrouw die van aanpakken wist.
Ik las een boek waarin ze beschreven werd en ik raakte overtuigd dat ik net als haar wilde zijn.

Tot het moment kwam dat ze op mijn zenuwen begon te werken.

De vrouw uit Spreuken veranderde voor mij van een voorbeeldvrouw naar die ene moeder, buurvrouw, vriendin of collega die altijd alles net ietsje beter deed. Die ene moeder die altijd meer tijd had om de traktatie voor de verjaardag van haar kind voor te bereiden. Hierdoor kon ze haar kind ontspannen naar school brengen en nog tijd over hebben om een praatje op het schoolplein te maken. Bovendien waren alle strikjes van de verjaardagtraktaties perfect gestrikt en ook het mandje waar alle traktaties in zaten had ze met zorgvuldigheid uitgekozen.
Net als die ene collega die elke zomer weer kletst over haar geplande vakanties terwijl ze er net drie achter de rug had en jij maar één. Of die ene vriendin waar je het zo goed mee kan vinden maar dat je op één of ander manier het gevoel hebt dat háár leven net iets makkelijker gaat dan die van jou. Herken jij dit of ben ik de enige? Ik moet zo lachen terwijl ik dit opschrijf.
Ik hoop van harte dat je mij gelooft als ik zeg dat ik totaal niet jaloers ingesteld ben en iedereen het allerbeste en het allermooiste gun. Maar soms gaan bepaalde gedachtes zonder dat je er erg in heb door je hoofd heen. De truc is om die gedachtes voorbij te laten gaan en dicht bij jezelf te blijven.

De vrouw uit Spreuken 31 putte me letterlijk uit. Ze had zoveel energie en tijd dat ik niet begreep waar ze het vandaan haalde. Op dat moment vond ik haar niet meer aardig. Ik voelde haar naar me kijken met een erg tevreden glimlach op haar gezicht. Het beetje energie die ik nog in mijn binnenste had, vloeide letterlijk uit mijn lijf.

In het filmpje hieronder lees je wat er over haar geschreven staat in de Bijbel.

Waarom putte deze vrouw mij eigenlijk uit? Wat is er gebeurd dat ik haar niet meer als een voorbeeld zag? Ze was immers mijn grote voorbeeld.

Toen ik overspannen raakte kwam ik op het punt dat het voelde alsof ik alles had gegeven wat ik te bieden had. Veel van wat ik deed stond in het teken van de ander. Ik had immers gestreden naar perfectie net zoals deze vrouw, maar faalde voor mijn gevoel. Ik raakte verward, ik snapte het niet meer.

God zei dat ik waardevol was en ik wist het ook, maar wat hield dat nou in? Moest ik niet streven naar perfectie? Moest ik dan bij de pakken neerzitten omdat Hij mij toch al waardevol vond? Om eerlijk te zijn leek het mij ook wel prima om met m’n armen over elkaar te zitten. Ik had er immers toch geen zin meer in. Allemaal vragen die mij bezig hielden.

Iets meer dan een jaar geleden had ik een serieus gesprek met God over de vragen die ik had. Ik was leeg, moe en op de plek waar je je afvraagt waar je de energie vandaan moet halen om de dag door te komen. Ik geloof dat er vaker momenten zijn in je leven, dat je iets niet begrijpt en dat je het onzichtbare gaat vragen wat er aan de hand is omdat het lijkt alsof er niemand op aarde je kan begrijpen noch helpen. Voor mij is dat onzichtbare God.
Het mooie aan God is dat je deze gesprekken als Vader en dochter met hem kan voeren. Hij vindt mijn vragen niet storend en heeft altijd een antwoord voor mij klaar.
Zijn antwoord kan Hij op verschillende manieren geven. Het kan zijn dat je snel een antwoord krijgt en soms helaas niet snel genoeg. Het kan zijn dat het ineens in je hoofd of in je hart binnen komt. Het kan zijn dat je een persoon tegenkomt die een bepaald gesprek met je voert en dat je op die manier een antwoord krijgt. Soms komt je antwoord op momenten dat je het niet eens verwacht. Heb jij ook weleens van die Aha! momenten?

Dit gesprek had ik met God op een zondag ochtend voordat ik de deur uit moest om naar de Gemeente(kerk) te gaan. Ik was in gesprek met Hem of ik wel of niet naar de Gemeente zou gaan. Ik vroeg me af of het nut had en waarom ik zou gaan. Ik klaagde dat het allemaal te zwaar was. Na wat debatteren ben ik naar de Gemeente gegaan en genoot volop van de dienst, van de heerlijke aanbidding en ik kreeg antwoord op al mijn vragen in één zin. God zei:

Je focust je alleen op jezelf, op je situatie, op je eigen willen, kunnen en je eigen ambities. Je vergeet iets en gaat je doel voorbij.
Jesus is the center of it All!

Foto door alleksana op Pexels.com

Wauw!! Dat kwam even binnen. Dacht ik even dat ik alles gegeven had om de ander blij te maken, maar kwam het er uiteindelijk op neer dat ik op mezelf aan het focussen was. Aan één kant klopte dat ook wel voor mijn gevoel. Ik was gefocust op mezelf, aan het klagen, zeuren en huilen. Ik had medelijden met mezelf. Op dat moment vond ik het aardig terecht aangezien ik opgebrand was. Maar wat ik ook op dat moment besefte was dat veel van de dingen die ik deed niet zozeer altijd voor de ander waren maar om mezelf een goed gevoel te geven. Om mijn eigen ego te pleasen.

Dit was niet alles. Ook liet God mij zien dat hoe meer ik op mezelf gefocust was, hoe vermoeider ik mezelf zou gaan voelen. Wie kent dat niet? Hoe negatiever je in je hoofd bent, hoe negatiever je je gaat gedragen. Best logisch toch?

Jezus is het centrum van alles! Ik mediteerde een momentje over deze zin en vroeg toen aan God, waarom ik niet aan mezelf mocht denken om eindelijk mezelf voorop te stellen. Ik vond dat ik dat wel verdiende.

Op dat moment wist ik wat me te doen stond. Ik focus niet mee op mezelf, ik plaats Jezus in het midden!

Ineens begreep ik de vrouw uit Spreuken 31. Ik zag hoe ze het allemaal deed. Ik begon in te zien waar ze de kracht en energie vandaan haalde. Deze vrouw wist wie ze was, ze kende haar eigenwaarde en de waarde die ze had voor de mensen om haar heen. Ze wist wat ze wilde en ze wist waarom ze de dingen deed op de manier waarop ze het deed.
Ze moest wel goed voor haarzelf zorgen bedacht ik me. Ze at haar groentes, nam dagelijks haar vitamientjes, ze ging zo nu en dan naar de Spa, ze ging naar de kapper, nam tijd voor zichzelf, investeerde in zichzelf en waarom?
Omdat ze wist wie ze was! En boven alles had ze ontzag voor God. Ze wist waar haar kracht vandaan kwam. Ze had de juiste Mindset.

Spreuken 31:1718

Zij is vol daadkracht,
onvermoeibaar is ze in de weer.

Handeldrijven gaat haar heel goed af,
’s nachts gaat haar lamp niet uit.

Spreuken 31:25

Uit haar verschijning spreken kracht en waardigheid,
de dag van morgen ziet ze lachend tegemoet.


Spreuken 31:30

Maar een vrouw met ontzag voor de HEER moet worden geprezen.

Nadat ik opnieuw het verhaal over de vrouw uit Spreuken 31 had bestudeerd kwam ik op het volgende:
Als je je eigen waarde erkent, weet je wat je te bieden hebt.
Je doet niet het onmogelijke, maar je doet wat bij jou goed voelt en past. Je stelt prioriteiten en zorgt ervoor dat ze in lijn zijn met je identiteit in God.
Als je moe en uitgeput bent neem je tijd voor jezelf in de tegenwoordigheid van God. Hij laad je weer op. Je vertrouwt op Hem.
Ook weet je waarom je van waarde bent voor de mensen om je heen en handelt je taken met plezier af.
Je beschermt jezelf met het Woord van God om een gezond Mindset te creëren en te behouden.

De vrouw uit Spreuken 31 die voor mij veranderd was naar die ene persoon die het allemaal beter deed was nu in een goede vriendin veranderd.

Als laatste een filmpje,
misschien dat de titel niet gelijk uitnodigt om te kijken, maar ik vond het leuk om te delen. Weet dat je niet perfect hoeft te zijn.
Je bent waardevol!


DR. Myles Munroe

I AM your identity

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: